Eten & drinken

De restaurants en terrassen zijn weer open! Maar voor uit eten – en zelfs voor sommige terrassen – moet u wel tijdig reserveren. Door de verwachte drukte blijft het handig ’s avonds in je appartement ook te kunnen eten en liefst een beetje aangenaam en lekker. Speciaal in deze coronatijd hebben we huisje en appartement voorzien van royale magnetrons. Hier onze afhaaltips.
LUNCHEN kan dus ook weer buiten de deur, maar desgewenst bieden we dezer dagen nog de mogelijkheid voor lunchpakketten aan. (Wil je dit, dan maken we graag voorafgaand aan je verblijf afspraken).

AFHALEN & BEZORGEN
Naast de gebruikelijke afhaal- en bezorgservices bieden ook traiteurs en restaurants perfecte maaltijden. Daarom hier wat tips. In onderstaand overzicht kun je zelf via de links de actuele mogelijkheden bekijken en voor de zekerheid zelf even bellen.

open HIER het overzicht van afhaal- en bezorgrestaurants

Maastricht
https://bavvie.glideapp.io/ download de app met overzicht Maastrichtse horeca met tijdelijk afhaal- en/of bezorgservice
Oostzijde Maas
https://www.gembira-maastricht
(persoonlijke aanrader) indonesisch di-vr 12-19.30u za 11-19.30u
https://umami-restaurant.com/maastricht/
(onze favoriet) wo-zo 12-22.30u ma-di 16-22.30u
http://sjiekkookpunt.nl/ wo-do-vr 14-19u
https://bancale61.com/ pizza pasta wo-zo na 17u
https://www.daroberto.nl/  pizza pasta elke dag na 15u
https://tastythai.nl/ ma 15-21 wo – zo 12- 21u
https://onglet.nl ‘restaurant-slagerij’ met heuse webshop
Centrum (westzijde Maas)
https://winkel.saveurs.nl/ traiteur in Mosae Forum (bij de Markt)
https://marres.org/kitchen/ Midden-Oosterse keuken di-za (bijzonder)
https://www.sushicentre.nl/ di-zo 17.15 – 20.00
https://brandweerkantine.nl/ hele week17-20 uur avondkaart
https://www.sushicentre.nl/ di-zo 17.15 – 20.00

Referentie? toptien restaurants van Maastricht volgens Vogue magazine

Margraten
http://www.loods81.nl goede traiteur met salades, brood en bijzondere hapjes wo-vr 10-18 za-zo 10-17 u
Cadier & Keer
http://optindsje.nl/ Maaltijden elke dag (tip van gasten: konijn)
Sibbe
Eén van de beste fritures van Zuid-Limburg ligt om de hoek (hij ging samen met topkok Hans van Wolde de boer op met een ‘frietje Brut’, hier ook te verkrijgen): https://www.friterieoplocatie.nl/
(Tip: friet-zuurvlees) di-zo 17 tot 19.30u
Hulsberg
https://www.jinpoowok.nl/ chinees dinsdag gesloten

WINKELS
Supermarkt Plus Berg & Terblijt
https://www.plus.nl/ dagelijks van 8 tot 8 zo van 8 tot 6
Bakker Voncken Berg & Terblijt Brood & banket
(naast de Plus) di-za + zo (website)
Patisserie Peter Lemmens Margraten & Maastricht
https://www.peterlemmens.nl
Supermarkt Albert Heijn Scharnerweg 110 Maastricht
https://www.ah.nl/winkel/1153

Er op uit!

Praktisch

In de klappers in onze B&B tref je informatie en tips aan over Eten & Uitgaan en algemene informatie. Dezelfde informatie kun je hier downloaden voor gebruik op Smartphone of Tablet.

openbaar vervoer

We liggen zeer centraal: de bussen naar Maastricht en naar Valkenburg stoppen bijna gelijktijdig (om ca 13 over het uur) praktisch voor de deur. ZONDAGS minimaal 1 uur vooraf bus bestellen via: 0800 – 022 40 50. Deze bustaxi stopt niet voor de deur maar bij halte Gasthuis (500m. richting Maastricht)

vanuit Maastricht (richting Valkenburg)

naar Maastricht (vanuit Valkenburg)

erop uit wandelen

Wandelgemeente van het jaar dat was Eijsden-Margraten – de gemeente waar Bemelen bij hoort – in 2015. Dat zegt genoeg. Vanuit onze B&B kun je zo aan de wandel door dalen en over heuvels. We hebben talloze wandelingen voor je klaarliggen: op papier of online. Als kaartje op de RunKeeper App op je smartphone. Of eenvoudig als een reeks knooppunten. Hieronder de informatie, klik voor de uitgebreide informatie plus de weblinks.

Een ‘must see’ op wandelafstand is de Amerikaanse begraafplaats, niet alleen indrukwekkend omdat er meer dan 8000 veelal jonge mensen liggen, maar ook omdat dit Amerikaans grondgebied landschappelijk fraai is aangelegd en perfect onderhouden.

omgeving wandelafstand

erop uit op de fiets

Je kunt natuurlijk vrijuit wat fietsen maar…
Menig gast uit ons vlakke land schrok toch wel van de pittige heuvels. Vuistregel en tevens ‘open deur’: als je de berg af gaat, moet je hem (uiteindelijk) ook weer op. Als je een e-Bike hebt is er niks aan de hand. Heb je een ´gewone´ fiets met versnellingen dan kun je de route slim plannen door bergop zoveel mogelijk te vermijden. Hierbij is de vuistregel: blijf bovenop de heuvel of blijf juist in het dal. De bovenkant van de heuvels vormen samen een plateau en dat is behoorlijk uitgestrekt… je kunt zelfs een stuk België in zonder noemenswaard bergop! In het dal is het motto ´Volg de Rivier’, daar is het altijd vlak. Je kunt kiezen: het Maasdal, of het dal van de zijrivieren Geul/Gulp of Jeker. Hieronder de informatie, klik door voor de uitgebreide informatie en de weblinks.

omgeving fietsafstand

TIP: e-Bike en fietsverhuur op 500m.
Resort Mooi Bemelen
reserveren 043 4071321

Dagje buitenland?
Aken of Luik op ’n goed half uur autorit
Aken

Bruisende studentenstad met centraal de Dom – met het graf van Karel de Grote, daar vlak bij de ‘Elisenbrunnen’,  het oude ‘Rathaus’ op de markt, (in de winter de kerstmarkt). Veel voordelige eetgelegenheden scheelt soms wel 50% met Nederland (echt waar). We noemen:
Libanees restaurant AKL  (https://www.akl-orient.de/), Pontstraße 1-3; Tapas bar Café Madrid (https://cafe-madrid-aachen.eatbu.com/);  aan de overkant op nr 156-158 Labyrinth (Griek) (geen website); Aix Mediterrane is een Turks-mediteraan restaurant vlak bij de markt (https://aix-mediterrena.business.site/); koffie & gebak nuttig je bij Vandendaele een soort ‘bruin’ koffiehuis, een aaneenschakeling van kamertjes, trap op trap af (https://www.van-den-daele.de/). Voor het centrum moet je auto wel een groene milieusticker hebben en anders neem je komend vanuit Vaals de voordelige P+R bij de Westfriedhof  (incl. busticket).  Zie de Pdf op www.aachen.de

Eifel & meer

Het middelgebergte ten zuiden van Aken is een zeer uitgestrekt wandelgebied. Het is een heel oud vulkanisch gebergte, de lavasteen ligt overal voor het oprapen. We noemen met name Monschau, het toeristische stadje met z’n vakwerkhuisjes (Christo verpakte het 1971 in een van zijn eerste grootschalige inpakprojecten, die hem later over de hele wereld bij het grote publiek beroemd maakten).
Ten noorden van Aken zijn de bruinkoolmijnen van Garzweiler: indrukwekkend vanwege de omvang. Oók die van de buitenaardse bagger-graafmachines: hier werkt de grootste ter wereld (240 meter lang en 96 meter hoog!). Niet alleen indrukwekkend maar ook huiveringwekkend… Hoe lang hier het landschap nog met tonnen tegelijk wordt weggehapt? Bruinkool is nou niet bepaald een duurzame energiebron… Er zijn meerdere uitzichtpunten, waaronder
Jackerath Garzweiler SkywalkTerra Nova aussichtspunkt Elsdorf (Google Maps)

Luik

Luik wordt wel de ‘noordelijkste Zuid-Europese stad‘ genoemd, dat zegt genoeg. Vaak nog gezien als grauwe industriestad. Ten onrechte, want de laatste 15 jaar is er enorm veel veranderd. We noemen het indrukwekkende TGV station ‘Guillemins’ van wereldberoemde Spaanse architect Santiago Calatrava. Museum La Boverie (https://nl.laboverie.com/) heeft een aardige collectie en is recentelijk helemaal gerenoveerd.  Fameus is het café chantant Les Olivettes. Eten (en drinken) kan op talloze plekken, bijvoorbeeld in het steegje Rue Roture op het eiland Outremeuse met talloze eet- en uitgaanstentjes. Of aan de Rue Saint-Gilles 6 in het 100% Belgische Restaurant met de welluidende naam L’Industrie (https://restaurant-industrie.be/nl) uiteraard Moules-Frites, Boulets liégeoise, maar nog veel meer klassieke Belgische gerechten. Mediterraans is vooral ook de zondagochtendmarkt op La Batte, langs de Maas. En op vrijdagochtend is er een grote ‘marché aux puces’, met antiek maar ook echte ‘rommel’.

Ardennen & oude industie

De omgeving van Luik heeft ook het nodige te bieden. Het oude industriële landschap is voor de liefhebber. De voorsteden vormen filmdecor voor de gebroeders d’Ardenne, Gouden Palmwinnaars afkomstig uit Luik. Het is zeer fotogeniek van Jupille (van dat bier), in het noorden tot Seraing bezuiden de stad. Het riviertje de Ourthe (wandelen, kanovaren). De Hoge Venen, het hoogste punt van de Ardennen met uitgestrekte wandelroutes. Wat dichterbij is het Land van Herve waar cider, stroop en de geurige Rommedou (‘Limburgse Kaas’) wordt geproduceerd. Zondagochtend is er een gezellige markt met de lokale producten en planten. Het is allemaal zeer goed te doen zelfs in ‘n dagdeel. Aan de grens met Duitsland ligt het Duitstalige deel van België met het gezellige plaatsje Eupen (met kunsthal IKOB). Bij Raeren begint de Vennbahn fietsroute: helemaal vlak, want aangelegd op een oude spoorlijn (kijk bij fietstips).

omgeving autorit

weblinks Maastricht

 • Bonnefantenmuseum oude kunst en spraakmakende actuele kunst in het markante gebouw van Aldo Rossi aan de oever van de Maas in Maastricht.
 • Natuurhistorisch Museum de geschiedenis van de ondergrondse en bovengrondse natuur. Van Mosasaurus tot Korenwolf.
 • VVVMaastricht alle toeristische informatie over de stad.
 • Marres Maastricht spraakmakende actuele kunst.
 • Bureau Europa Maastricht centrum voor architectuur & design
 • WeekInWeekUit cultuuragenda voor de stad.

weblinks regio

 • Zuiderlucht cultuurtijdschrift met uitgebreide online agenda
 • VVV Zuid-Limburg toeristische informatie over Valkenburg en het Heuvelland.
 • Schunck interessante actuele kunst in Heerlen, in het ‘glaspaleis’ het meesterwerk van architect Peutz uit de 30er jaren.
 • Heerlenmurals talrijke muurschilderingen van internationaal vermaarde graffiti-artiesten maken Heerlen een bezoekje waard.
 • Aken toeristische informatie over de stad van Karel de Grote.
 • Luik alle informatie over ‘de meest noordelijke Zuid-Europese stad’.
 • ViaBelgicaDigitalis volg met GPS de Romeinse weg die ooit door Zuid-Limburg liep.