Dagje buitenland?
Aken of Luik op ’n goed half uur autorit
Aken

Bruisende studentenstad met centraal de Dom – met het graf van Karel de Grote, daar vlak bij de ‘Elisenbrunnen’,  het oude ‘Rathaus’ op de markt, (in de winter de kerstmarkt). Veel voordelige eetgelegenheden scheelt soms wel 50% met Nederland (echt waar). We noemen:
Libanees restaurant AKL  (https://www.akl-orient.de/), Pontstraße 1-3; Tapas bar Café Madrid (https://cafe-madrid-aachen.eatbu.com/);  aan de overkant op nr 156-158 Labyrinth (Griek) (geen website); Aix Mediterrane is een Turks-mediteraan restaurant vlak bij de markt (https://aix-mediterrena.business.site/); koffie & gebak nuttig je bij Vandendaele een soort ‘bruin’ koffiehuis, een aaneenschakeling van kamertjes, trap op trap af (https://www.van-den-daele.de/). Voor het centrum moet je auto wel een groene milieusticker hebben en anders neem je komend vanuit Vaals de voordelige P+R bij de Westfriedhof  (incl. busticket).  Zie de Pdf op www.aachen.de

Eifel & meer

Het middelgebergte ten zuiden van Aken is een zeer uitgestrekt wandelgebied. Het is een heel oud vulkanisch gebergte, de lavasteen ligt overal voor het oprapen. We noemen met name Monschau, het toeristische stadje met z’n vakwerkhuisjes (Christo verpakte het 1971 in een van zijn eerste grootschalige inpakprojecten, die hem later over de hele wereld bij het grote publiek beroemd maakten).
Ten noorden van Aken zijn de bruinkoolmijnen van Garzweiler: indrukwekkend vanwege de omvang. Oók die van de buitenaardse bagger-graafmachines: hier werkt de grootste ter wereld (240 meter lang en 96 meter hoog!). Niet alleen indrukwekkend maar ook huiveringwekkend… Hoe lang hier het landschap nog met tonnen tegelijk wordt weggehapt? Bruinkool is nou niet bepaald een duurzame energiebron… Er zijn meerdere uitzichtpunten, waaronder
Jackerath Garzweiler SkywalkTerra Nova aussichtspunkt Elsdorf (Google Maps)

Luik

Luik wordt wel de ‘noordelijkste Zuid-Europese stad‘ genoemd, dat zegt genoeg. Vaak nog gezien als grauwe industriestad. Ten onrechte, want de laatste 15 jaar is er enorm veel veranderd. We noemen het indrukwekkende TGV station ‘Guillemins’ van wereldberoemde Spaanse architect Santiago Calatrava. Museum La Boverie (https://nl.laboverie.com/) heeft een aardige collectie en is recentelijk helemaal gerenoveerd.  Fameus is het café chantant Les Olivettes. Eten (en drinken) kan op talloze plekken, bijvoorbeeld in het steegje Rue Roture op het eiland Outremeuse met talloze eet- en uitgaanstentjes. Of aan de Rue Saint-Gilles 6 in het 100% Belgische Restaurant met de welluidende naam L’Industrie (https://restaurant-industrie.be/nl) uiteraard Moules-Frites, Boulets liégeoise, maar nog veel meer klassieke Belgische gerechten. Mediterraans is vooral ook de zondagochtendmarkt op La Batte, langs de Maas. En op vrijdagochtend is er een grote ‘marché aux puces’, met antiek maar ook echte ‘rommel’.

Ardennen & oude industie

De omgeving van Luik heeft ook het nodige te bieden. Het oude industriële landschap is voor de liefhebber. De voorsteden vormen filmdecor voor de gebroeders d’Ardenne, Gouden Palmwinnaars afkomstig uit Luik. Het is zeer fotogeniek van Jupille (van dat bier), in het noorden tot Seraing bezuiden de stad. Het riviertje de Ourthe (wandelen, kanovaren). De Hoge Venen, het hoogste punt van de Ardennen met uitgestrekte wandelroutes. Wat dichterbij is het Land van Herve waar cider, stroop en de geurige Rommedou (‘Limburgse Kaas’) wordt geproduceerd. Zondagochtend is er een gezellige markt met de lokale producten en planten. Het is allemaal zeer goed te doen zelfs in ‘n dagdeel. Aan de grens met Duitsland ligt het Duitstalige deel van België met het gezellige plaatsje Eupen (met kunsthal IKOB). Bij Raeren begint de Vennbahn fietsroute: helemaal vlak, want aangelegd op een oude spoorlijn (kijk bij fietstips).

foto’s autorit
naar Wandelen
naar Fietsen

weblinks Maastricht

 • Bonnefantenmuseum oude kunst en spraakmakende actuele kunst in het markante gebouw van Aldo Rossi aan de oever van de Maas in Maastricht.
 • Natuurhistorisch Museum de geschiedenis van de ondergrondse en bovengrondse natuur. Van Mosasaurus tot Korenwolf.
 • VVVMaastricht alle toeristische informatie over de stad.
 • Marres Maastricht spraakmakende actuele kunst.
 • Bureau Europa Maastricht centrum voor architectuur & design
 • WeekInWeekUit cultuuragenda voor de stad.

weblinks regio

 • Zuiderlucht cultuurtijdschrift met uitgebreide online agenda
 • VVV Zuid-Limburg toeristische informatie over Valkenburg en het Heuvelland.
 • Schunck interessante actuele kunst in Heerlen, in het ‘glaspaleis’ het meesterwerk van architect Peutz uit de 30er jaren.
 • Heerlenmurals talrijke muurschilderingen van internationaal vermaarde graffiti-artiesten maken Heerlen een bezoekje waard.
 • Aken toeristische informatie over de stad van Karel de Grote.
 • Luik alle informatie over ‘de meest noordelijke Zuid-Europese stad’.
 • ViaBelgica.nl volg met GPS de Romeinse weg die ooit door Zuid-Limburg liep.