gasthuis 18, bemelen | 06 - 343 13 888 | wolfshuis@yahoo.com

Download

Op pad met informatie op uw telefoon of tablet.

Eten & drinken in tijden van Corona / COVID-19 

Voor uw lunch bieden we dezer dagen de mogelijkheid voor lunchpakketten aan. (Hierover maken we voorafgaand aan uw verblijf afspraken).
Nu door de verlengde lockdown de restaurants gesloten zijn t/m 9 februari, zult u 's avonds in uw appartement willen eten en liefst een beetje aangenaam en lekker. Speciaal in deze coronatijd hebben we huisje en appartement voorzien van royale magnetrons. Naast de gebruikelijke afhaal- en bezorgservices bieden ook traiteurs en restaurants perfecte maaltijden. Daarom hier wat tips. Het beste kunt u zelf via de links de actuele mogelijkheden bekijken en bellen.

Maastricht
https://bavvie.glideapp.io/ download de app met overzicht Maastrichtse horeca met tijdelijk afhaal- en/of bezorgservice
Oostzijde Maas
http://sjiekkookpunt.nl/ wo-do-vr 14-19u
https://bancale61.com/ pizza pasta wo-zo na 17u
https://www.daroberto.nl/  pizza pasta elke dag na 15u
https://tastythai.nl/ ma 15-21 wo - zo 12- 21u
https://onglet.nl 'restaurant-slagerij' met heuse webshop
Centrum (westzijde Maas)
https://winkel.saveurs.nl/ traiteur in Mosae Forum (bij de Markt)
https://marres.org/kitchen/ Midden-Oosterse keuken di-za (bijzonder)
https://www.sushicentre.nl/ di-zo 17.15 - 20.00
https://brandweerkantine.nl/ hele week17-20 uur avondkaart
https://www.sushicentre.nl/ di-zo 17.15 - 20.00

Referentie? toptien restaurants van Maastricht volgens Vogue magazine

Margraten
http://www.loods81.nl goede traiteur met salades, brood en bijzondere hapjes wo-vr 10-18 za-zo 10-17 u
Cadier & Keer
http://optindsje.nl/ Maaltijden elke dag (tip van gasten: konijn)
Sibbe
https://www.friterieoplocatie.nl/ snackbar di-zo 17 tot 19.30u
Hulsberg
https://www.jinpoowok.nl/ chinees dinsdag gesloten

WINKELS
Supermarkt Plus Berg & Terblijt
https://www.plus.nl/ dagelijks van 8 tot 8 zo van 8 tot 6
Bakker Voncken Berg & Terblijt Brood & banket
(naast de Plus) di-za + zo (website)
Patisserie Peter Lemmens Margraten & Maastricht
https://www.peterlemmens.nl
Supermarkt Albert Heijn Scharnerweg 110 Maastricht
https://www.ah.nl/winkel/1153

Er op uit!

LET OP: onderstaande informatie is door de LOCKDOWN deels niet actueel
(we hopen dat we heel snel deze opmerking weer kunnen verwijderen)

In de klappers in onze B&B treft u informatie en tips aan over Eten & Uitgaan en algemene informatie. Dezelfde informatie kunt u hier downloaden voor gebruik op Smartphone of Tablet. 

dagje buitenland: Aken of Luik

Aken

Bruisende studentenstad met centraal de Dom - met het graf van Karel de Grote, daar vlak bij de 'Elisenbrunnen',  het oude 'Rathaus' op de markt, (in de winter de kerstmarkt). Veel voordelige eetgelegenheden scheelt soms wel 50% met Nederland (echt waar). We noemen:
Libanees restaurant AKL  (https://www.akl-orient.de/), Pontstraße 1-3; Tapas bar Café Madrid (https://cafe-madrid-aachen.eatbu.com/);  aan de overkant op nr 156-158 Labyrinth (Griek) (geen website); Aix Mediterrane is een Turks-mediteraan restaurant vlak bij de markt (https://aix-mediterrena.business.site/); koffie & gebak nuttig je bij Vandendaele een soort 'bruin' koffiehuis, een aaneenschakeling van kamertjes, trap op trap af (https://www.van-den-daele.de/). Voor het centrum moet je auto wel een groene milieusticker hebben en anders neem je komend vanuit Vaals de voordelige P+R bij de Westfriedhof  (incl. busticket).  Zie: http://www.aachen.de/DE/stadt_buerger/verkehr_strasse/clevermobil/parken/park_ride/P_R_nl.pdf.

Luik

Vaak nog gezien als grauwe industriestad. Ten onrechte, want de laatste 15 jaar is er enorm veel veranderd. We noemen het TGV station 'Guillemins'  van Calatrava. museum La Boverie (https://nl.laboverie.com/). Luik wordt wel de 'noordelijkste mediterrane stad' genoemd, dat zegt genoeg. Fameus is het café chantant Les Olivettes. Eten (en drinken) kan op talloze plekken, bijvoorbeeld in het steegje Rue Roture op het eiland Outremeuse met talloze eet- en uitgaanstentjes. Of aan de Rue Saint-Gilles 6 in het 100% Belgische Restaurant met de welluidende naam L'Industrie (https://restaurant-industrie.be/nl) uiteraard Moules-Frites, Boulets liégeoise, maar nog veel meer klassieke Belgische gerechten.

Elsloo bij de 5 mooiste dorpjes van het land

In de ANWB verkiezing van het mooiste dorp van Nederland stond Elsoo - aan de Maas, ten noorden van Maastricht - in de top 5. Op de longlist stonden trouwens ook Eijsden, Oud-Valkenburg en Noorbeek.
Er is een fraaie wandelroute te vinden op
anwb.nl/wandelen/routes/elsloo
TIP: Elsloo ligt in het Maasdal, daar is het vlak, je kunt er prima naartoe fietsen.
foto: elsloo.info

Tips bij de buren 

'Vennbahn' vlak fietsend door Eifel en Ardennen

Een bijzondere fietstocht bij de buren. 
Meer dan een eeuw lang was de 'Vennbahn' de goederen-spoorlijn tussen Aken en het noorden van Luxemburg. Een gebied dat de vorige eeuw veel meemaakte... Nu vormt het een spectaculaire vlakke fietsroute dwars door het middelgebergte.
lees meer op vennbahn.eu 

Tips bij de buren 

'Via Gulia' wandel langs de Geul van bron tot Maas

Een wandelroute van 3 etappes (totaal 53 km.) van Lichtenbusch, ten zuiden van Aken (op de grens van Duisland en België) tot 'Voulwammes' (bij Meerssen). Met name de eerste etappe door België is voor velen 'terra incognita'.
http://www.trekkings.be/viagulia.htm 

Praktisch


openbaar vervoer

De bussen naar Maastricht en naar Valkenburg stoppen (om ca 13 over het uur) praktisch voor de deur   LET OP: op zondag dient u uiterlijk 1 uur vooraf de bus bestellen via: 0800 - 022 40 50. Deze bustaxi stopt niet voor de deur maar bij halte Gasthuis (500m. richting Maastricht) 

vanuit Maastricht (richting Valkenburg)

naar Maastricht (vanuit Valkenburg)

Bus-dienstregeling als Pdf

 

Wandel- en fietsroutes Zuid-Limburg

NIEUW: e-Bike verhuur op 500m. (Resort Mooi Bemelen) reserveren 043 4071321

Onze persoonlijke aanbevolen wandel- en fietsroutes staan op Runkeeper, maak een bookmark op uw telefoon en gebruik de kaarten onderweg: 
https://tinyurl.com/wolfshuis-runkeeper

Je eigen fietsroute samenstellen kan dankzij de VVV met deze Fietsknooppuntenplanner
De VVV heeft ook een aantal routes uitgestippeld. Ze zijn te downloaden op je telefoon of gps-apparaat: 
https://tinyurl.com/vvv-routes

De app fietsnetwerk geeft ook thematische routes langs bijvoorbeeld kastelen, architectuur, biologische bedrijven etc.
Je vindt de app in de app-stores.

Drie van onze routes zijn er ook in een KNOOPPUNTEN variant (komen niet helemaal overeen met de routes in 'Runkeeper')
naar Val-Dieu en Eijsden (65 km)
naar Kanne en het Jekerdal (33 km)
naar het Geuldal en Teuven (62 km)

'Wandelgids Zuid-Limburg' is een prima bron voor mooie, en goed beschreven wandelingen, ze zijn als Pdf te downloaden op je telefoon. Je vindt ze hier:

...en hier hun wandelingen vanaf/rondom*ons B&B:


Ook Dagblad De Limburger heeft een aantal routes beschreven: 

Fietsroutes Wandelroutes

Fiets- en wandeltochten met maaltijd-arrangement. Kijk ook eens in de Voerstreek (fietsen | wandelen) in België, net onder Zuid-Limburg. 
 

FIETSTIPS

Je kunt natuurlijk vrijuit wat fietsen maar...

Menig gast uit ons vlakke land schrok toch wel van de pittige heuvels. Vuistregel en tevens 'open deur': als je de berg af gaat, moet je hem (uiteindelijk) ook weer op. Als je een e-Bike hebt is er niks aan de hand. Heb je een ´gewone´ fiets met versnellingen dan kun je de route slim plannen door bergop zoveel mogelijk te vermijden. Hierbij is de vuistregel: blijf bovenop de heuvel of blijf juist in het dal. De bovenkant van de heuvels vormen samen een plateau en dat is behoorlijk uitgestrekt... je kunt zelfs een stuk België in zonder noemenswaard bergop! In het dal is het motto ´Volg de Rivier’, daar is het altijd vlak. Je kunt kiezen: het Maasdal, of het dal van de zijrivieren Geul/Gulp of Jeker.

Rondje plateau
Het lijkt wel een prent van Escher, waarin het water eeuwig bergaf stroomt: fiets via Margraten > Banholt naar De Plank (B) en rechtdoor bergaf naar Aubel (leuke zondagochtend markt) aan het begin van Aubel volg je Val-Dieu daar is een abdij waar ze bier en kaas maken: je kunt er dus even pauzeren en wat nuttigen. Je volgt het riviertje de 'Berwinne' richting Maasdal langs Mortroux en Berneaux (stukjes bergop). Bij Withuis passeer je de grens. Steek de autoweg niet over* maar volg het fraaie fietspad ten oosten de A2 naar Rijkholt > Gronsveld en fiets in Maastricht langs de buitenkant van de wijken Heer en Scharn tot je Bemelen ziet aangegeven. Tot slot zul je dan wel het plateau weer op moeten. Maar dat is dan ook vrijwel de enige serieuze berg die je tegenkwam! 
* tenzij je even doorfietst naar het prachtige oud Eijsden ('Diepstraat')   

Geuldal
Er is een prima tocht te maken door af te dalen naar het Maasdal in Maastricht* en dan via Amby en Rothem/Meerssen het Geuldal in en zo via Houthem en Valkenburg naar Schin op Geul > Wijlre > Wittem > Mechelen > Epen. En terug: het voordeel van het heuvellandschap is dat de weg terug heel anders uitziet dan de heenweg. Je moet alleen uiteindelijk weer 'het plateau' op... dat kan bijvoorbeeld door terug te fietsen naar Wittem en dan via Gulpen de (enige serieuze) berg op naar Ingber. De rest is dan weer vlak (Scheulder > IJzeren > Wolfshuis). Natuurlijk kun je deze tocht ook in omgekeerde richting maken.
*Wil je een wat kortere tocht dan kun je bijvoorbeeld starten in Valkenburg 

Maasdal
Of maak een tocht door het Maasdal: noordwaarts naar Elsloo en Berg aan de Maas, of zuidwaarts naar Eijsden en Visé (B). De oost en de westkant van de Maas zijn elk interessant (de ene kant Nederland, de andere grotendeels België) en in de zomer zijn er her en der (fiets-)pontjes om over te steken, en bruggen zijn er het hele jaar (dat geldt ook voor 't veerpont bij Berg aan de Maas).

Steden als Maastricht, Luik en Aken binnen handbereik.

Naast veel natuur - wandelen en fietsen - biedt de wat ruimere omgeving alles wat je wensen kunt. In toeristisch Valkenburg zijn restaurants en winkels. Wat te denken van Maastricht: monumentenstad bij uitstek, met musea, galeries, winkels - veel mode, theaters en bioscopen en de hoogste horeca-dichtheid van het land. Heerlen is met zijn vele murals een bezoek waard. Voormalig warenhuis 'Schunck' is een modernistisch icoon uit het mijnverleden van de stad.

Iets verderop is een dagje buitenland een prima optie: de uitgestrekte natuur van de Ardennen en de Eifel en natuurlijk Aken, de stad van Karel de Grote en Luik, de ‘noordelijkste Zuid-Europese stad’. Tongeren heeft Romeinse roots en op zondagochtend is er de fameuze antiekmarkt. Een bijzondere ervaring is fietsen over de Vennbahn, een vlakke fietsroute dwars door de natuur tussen de bergen van Eifel en Ardennen over een voormalig spoorlijntje.

Weblinks

Maastricht

 • Bonnefantenmuseum oude kunst en spraakmakende actuele kunst in het markante gebouw van Aldo Rossi aan de oever van de Maas in Maastricht.
 • Natuurhistorisch Museum de geschiedenis van de ondergrondse en bovengrondse natuur. Van Mosasaurus tot Korenwolf.
 • VVVMaastricht alle toeristische informatie over de stad.
 • Marres Maastricht spraakmakende actuele kunst.
 • Bureau Europa Maastricht centrum voor architectuur & design
 • Maastrichtnet cultuuragenda voor de stad.


& Regio

 • Zuiderlucht cultuurtijdschrift met uitgebreide online agenda
 • VVV Zuid-Limburg toeristische informatie over Valkenburg en het Heuvelland.
 • Schunck interessante actuele kunst in Heerlen, in het 'glaspaleis' het meesterwerk van architect Peutz uit de 30er jaren.
 • Heerlenmurals talrijke muurschilderingen van internationaal vermaarde graffiti-artiesten maken Heerlen een bezoekje waard.
 • Aken toeristische informatie over de stad van Karel de Grote.
 • Luik alle informatie over 'de meest noordelijke Zuid-Europese stad'.
 • ViaBelgicaDigitalis volg met GPS de Romeinse weg die ooit door Zuid-Limburg liep.
img_6919
l1000703
pieterpad_near_bemelen
l1000922
bemelen-bemelerberg_groeves_(1)